Aktualności

„Nowoczesna kuchnia polska w tradycji świąt Wielkanocnych” w Zespole Szkół Nr 1

Data umieszczenia:

15 marca 2018 r. w Zespole Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie odbył się
XII Wojewódzki Konkurs Kulinarny pod hasłem „Nowoczesna kuchnia polska w tradycji Świąt Wielkanocnych”. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Nr1 im. Marii Skłodowskiej-Curie
w Wyszkowie oraz Starosta powiatu Wyszkowskiego.

Oficjalny patronat nad konkursem objęli: Mazowiecki Kurator Oświaty, Krajowe Stowarzyszenie Pomocy Szkole, Jarosław Kalinowski - poseł do Parlamentu Europejskiego, a Minister Środowiska oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Starosta Powiatu Wyszkowskiego byli głównymi sponsorami nagród.

Konkurs był skierowany do uczniów szkół ponadgimnazjalnych, kształcących w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych. Tematem przewodnim konkursu było zastosowanie typowych dla kuchni polskiej surowców: wątróbki indyczej, buraków i jaj w potrawach o charakterze wielkanocnym. Zadanie uczniów polegało na wykonaniu 6 porcji dania, stanowiącego przekąskę gorącą.
Konkurs pod hasłem „Nowoczesna kuchnia polska w tradycji Świąt Wielkanocnych” miał na celu pogłębianie wiedzy i umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów oraz podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego. Istotnym aspektem zmagań konkursowych było nawiązywanie współpracy pomiędzy szkołami i firmami związanymi z gastronomią, doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli, przygotowujących uczniów do konkursu, odkrywanie talentów kulinarnych młodzieży oraz kultywowanie tradycji Świąt Wielkanocnych.
Do konkursu przystąpiło 8 dwuosobowych drużyn z:
1. Zespołu Szkół im. Żołnierzy Armii Krajowej w Makowie Mazowieckim.
Opiekun: Halina Szymańska, uczniowie: Dominika Głażewska i Weronika Kotarska;
2. Zespołu Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.
Opiekun Agnieszka Wojtasik, uczniowie: Szymon Samsel i Dominik Antoszewski.
3. Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego
w Czyżewie.
Opiekun Małgorzata Jaźwińska, uczniowie: Rafał Borowy i Karol Piechutowski.
4. Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku.
Opiekun Lidia Przybysz, uczniowie: Grzegorz Bednarz i Mateusz Noszczyk
5. Technikum Spożywczo- Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Warszawie.
Opiekun Łukasz Kania, uczniowie: Krystian Sawicki i Kamil Waluk
6. Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Profesora E. Pijanowskiego w Warszawie.
Opiekun Lidia Łojek, uczniowie: Jakub Małkowski i Paulina Karaluch
7. Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 Centrum Kształcenia Praktycznego w Garwolinie.
Opiekun Małgorzata Zadróżna – Piłka, uczniowie: Rafał Tomaszek i Klaudia Witak
8. Zespołu Szkół Nr 1im. Marii Skłodowskiej - Curie w Wyszkowie.
Opiekun Bogusława Pawelska - Kozon, uczniowie: Weronika Barcik i Martyna Fabisiak

Prace uczniów oceniało jury w składzie:
Carlos Gonzalez - Tejera – przewodniczący, założyciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Polskiej Akademii Gastronomicznej, smakosz i gawędziarz, promotor żywności wysokiej jakości, tradycji kulinarnych poszczególnych krajów i regionów oraz propagator metody sous-vide. Dziennikarz wiele lat współpracujący ze światowymi agencjami prasowymi. Twórca jednego z pierwszych w kraju telewizyjnych programów kulinarnych – „Między nami smakoszami”, autor programu „Warszawa od kuchni”. Organizator i szef konkursów „Złota Chochla” i „Srebrna Patelnia”. Założyciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Gastronomicznej.
Jerzy Czapla - mistrz Polski Barmanów, laureat wielu konkursów barmańskich, założyciel Centrum Szkolenia Barmanów, sędzia z ramienia EUROTOQUE POLSKA.
Grzegorz Rytelewski - Demi Chef De Partie w Restauracji Fusion w Hotelu Westin w Warszawie, szef kuchni w restauracji Teatru Kamienica w Warszawie, absolwent SGGW Wydziału Nauk o Żywności ze specjalizacją mięsa.
Małgorzata Borkowska i Bożena Polak – restauratorki, właścicielki Dworu Mościbrody, reprezentujące Szlak Kulinarny „Mazowiecka Micha Szlachecka”.

Uroczystego otwarcia XII Wojewódzki Konkursu Kulinarnego pod hasłem „Nowoczesna kuchnia polska w tradycji świąt Wielkanocnych” dokonał Marian Popławski -Dyrektor Zespołu Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej – Curie w Wyszkowie, który serdecznie powitał gości, sponsorów, przedstawicieli szkół, jurorów oraz wystawców.

Po wystąpieniu Dyrektora Szkoły głos zabierali: Zofia Grzebisz – Nowicka – Przewodnicząca Krajowego Stowarzyszenia Pomocy Szkole, Adam Mróz – wicestarosta Powiatu Wyszkowskiego, Michał Giers – Dyrektor Delegatury w Ostrołęce Kuratorium Oświaty w Warszawie.

Bardzo ważnym punktem programu było losowanie kolejności drużyn, wykonujących potrawy konkursowe. W trakcie zmagań uczestników konkursu , którzy po losowaniu udali się do pracowni gastronomicznej, odbył się pokaz parzenia herbaty w wykonaniu Jerzego Czapli.

Kolejnym elementem uroczystości była prezentacja szkoły, której dokonała Pani Katarzyna Zglinicka. Prowadząca przedstawiła kierunki nauczania, ofertę kształcenia, informacje dotyczące projektów unijnych realizowanych w Zespole Szkół Nr1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie.
Poinformowała gości o zbliżających się obchodach 70-lecia Szkoły w Wyszkowie i 15-lecia Skłodowskiej.

Ważnym punktem programu był montaż słowno- muzyczny nawiązujący do tradycji i obrzędów Świąt Wielkanocnych. Pogram przygotowali i zaprezentowali uczniowie klas II LOP oraz II LOS pod kierunkiem nauczycieli: Kariny Gnatkowskiej, Marzanny Siemienowskiej i Anny Kordyszewskiej.
Potrawy wielkanocne w formie prezentacji przygotowanej przez Anetę Kasjaniuk – Pawlak przedstawiła uczennica klasy II TH - Magdalena Branicka.
Uroczystość uświetniła prelekcja Aleksandry Cichockiej – pracownika Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie dotycząca „Mitów i faktów na temat jaj”.

Zaproszeni goście, nauczyciele i uczniowie mieli okazję obejrzeć wyjątkowy pokaz tańca towarzyskiego w wykonaniu Sebastiana Archackiego ucznia kl. III TB z ZS Nr1 w Wyszkowie z partnerką Patrycją Widlarz, którzy posiadają najwyższą klasę światową w tańcach standardowych i najwyższą klasę krajową w tańcach latynoamerykańskich.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się stoiska wystawców: Przedsiębiorstwa Zakładów Mięsnych “Somianka”, Siedliska Leluja, firmy ARTEX produkującej makarony, Ośrodka Doskonalenia Rolników oddział w Ostrołęce z siedzibą w Wyszkowie, Gospodarstwa Produkcyjno-Handlowo-Usługowego
H. i K. Kowalskich z Nasielska oraz firmy „Miody prosto z pasieki” Kazimierza Skocznia.
O swoich firmach opowiedzieli: Monika Żurawska – właścicielka Siedliska Leluja oraz Jerzy Ćwik - przedsiębiorca gospodarstwa rolnego w Porządziu.

Zgromadzeni goście, nauczyciele i uczniowie mieli niepowtarzalną okazję uczestniczyć w warsztatach rękodzieła ludowego. Swoimi umiejętnościami zdobienia jaj woskiem i sitowiem podzieliły się: Irena Deptuła i Zofia Krakowiecka a cuda z siana np. zające wielkanocne wykonywała Judyta Kubicka właścicielka firmy „Fabryka Cudów” z Otwocka.

Ważnym punktem programu uroczystości było podziękowanie za wieloletnią pracę złożone na ręce Marianny Woźniak Przewodniczącej Ostrołęckiego Stowarzyszenia Pomocy Szkole. Kwiaty i wyrazy wdzięczności złożyli Marian Popławski – Dyrektor Zespołu Szkół nr 1 wraz Sylwią Wojciechowską oraz przedstawiciele wyszkowskich szkół należących do Klubu Przodujących Szkół –
Hanna Dziubiel - Dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 1, Ewa Runo - Dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 4 , Zbigniew Szczerba – Dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 5 i Agnieszka Drążewska- Dyrektor Szkoły Podstawowej w Leszczydole Starym.

Podczas uroczystości pojawiły się również akcenty patriotyczne związane z 100 rocznicą Odzyskania Niepodległości. Artystycznym wyrazem uczuć i postaw patriotycznych był montaż słowno-muzyczny pod hasłem „ Z tej mowy niczym ze źródła czerpiesz siłę swą.” Wspaniały pokaz umiejętności i zdolności aktorskich dali uczniowie klas II LOP i II LOS z Zespołu Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie.

Dyrektor Marian Popławski serdecznie podziękował za patronat, za wsparcie finansowe sponsorom konkursu:
Jarosławowi Kalinowskiemu Europosłowi w Parlamencie Europejskim
Adamowi Struzikowi Marszałkowi Województwa Mazowieckiego,
Henrykowi Kowalczykowi Ministrowi Środowiska,
Krzysztofowi Jurgielowi Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
Witoldowi Strobel Dyrektorowi Generalnemu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa,
Bogdanowi Pągowskiemu Staroście Powiatu Wyszkowskiego,
Grzegorzowi Nowosielskiemu Burmistrzowi Wyszkowa,
Zofii Grzebisz – Nowickiej – Przewodniczącej Krajowego Stowarzyszeniu Pomocy Szkole,
Ostrołęckiemu Stowarzyszeniu Pomocy Szkole,
Krzysztofowi Arbaszewskiemu – Naczelnikowi Wydziału Edukacji,
Radzie Rodziców Zespołu Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie,
Wojciechowi Kwiatkowskiemu Nadleśniczemu Nadleśnictwa Wyszków,
Sylwii Waliszewskiej z firmy SYGA BHP,
Jerzemu Ćwik Przedsiębiorcy Gospodarstwa Rolnego w Porządziu,
Rafałowi Kochanowiczowi z firmy SODEXO,
Firmie STALGAST z siedzibą w Warszawie,
Firmie MAKRO,
Firmie PSS Społem w Wyszkowie,
Przedsiębiorstwu Zakładów Mięsnych “Somianka”.

Podsumowaniem XII Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego pod hasłem „Nowoczesna kuchnia polska w tradycji świąt Wielkanocnych” było ogłoszenie wyników przez Carlosa Gonzaleza- Tejerę. Puchar za I miejsce ufundował Pan Henryk Kowalczyk Minister Ochrony Środowiska.

Laureatami zmagań konkursowych zostali:
I miejsce – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Profesora E. Pijanowskiego w Warszawie.
II miejsce – Technikum Spożywczo- Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Warszawie.
III miejsce – Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.

Specjalny puchar dla zespołu, którego potrawa konkursowa najbardziej nawiązywała do smaków wielkanocnych ufundował Starosta Powiatu Wyszkowskiego. Tę nagrodę otrzymała drużyna z Zespołu Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie.
Dyplomy uczestnictwa w konkursie i upominki otrzymali wszyscy uczniowie, biorący udział w kulinarnych zmaganiach a także ich opiekunowie. Marian Popławski podziękował drużynom za zainteresowanie tym przedsięwzięciem oraz pomysłowość i kreatywność w podejściu do tematu konkursowego.
Uroczystość swoim występem muzycznym uświetniły uczennice : Izabela Abramczyk z klasy
III LOS i Natalia Szczechura z klasy IV TH.
XII Wojewódzki Konkurs Kulinarny pod hasłem „Nowoczesna kuchnia polska w tradycji świąt Wielkanocnych” na stałe wpisał się w kalendarz uroczystości Zespołu Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie. Za rok zapraszamy na kolejną XIII już edycję zmagań konkursowych.

Foto
.

Foto
.

Foto
.

Foto
.


Więcej zdjęć w Galerii foto

/Tekst: Zespół Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej Curie w Wyszkowie
Foto: Starostwo Powiatowe w Wyszkowie/

Jednostki organizacyjne Powiatu Wyszkowskiego

Szkoły i placówki oświatowe

Służby, Inspekcje i Straże

Bannerki

  • Projekty Unii Europejskiej
  • Przetargi
  • Zapytania ofertowe
  • Informacje o zagrożeniu powodziowym na terenie powiatu wyszkowskiego
  • Inwestycje powiatowe

Dane teleadresowe Urzędu Starostwa

  • Foto 1
  • Foto 2
STAROSTWO POWIATU WYSZKOWSKIEGO

Aleja Róż 2, 07-200 Wyszków

tel: (0-29) 743-59-00, 743-59-35
fax: (0-29) 743-59-33

e-mail: starostwo@powiat-wyszkowski.pl
www: http://www.powiat-wyszkowski.pl

Godziny pracy:
poniedziałek - piątek w godz. 8.00-16.00
wszystkie wydziały czynne są w godz. 8.00-16.00
z wyjątkiem punktu rejestracji pojazdów Wydziału Komunikacji (czynny 8.00-15.00)
oraz kasy (czynna 8.00-15.00)

Statystyka oglądalności strony

Strona oglądana: 369 razy.

Copyright

© 2012 - 2014 Starostwo Powiatu Wyszkowskiego
Zawartość merytoryczna: ANNA WITKOWSKA, e-mail: a.witkowska@powiat-wyszkowski.pl
Projekt: INFOSTRONY - ADAM PODEMSKI, e-mail: adam.podemski@infostrony.pl, tel: (22) 818-72-14

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii
(brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to)